Bora Bora, a romantikus sziget

bora-bora

Tahititól 200-300 km-re (1 órás repülőútra) északra fekszik Bora Bora, mely a térség legismertebb és a turisták által leglátogatottabb, ennek megfelelően legdrágább szigete.

Tahitiül a Bora Bora szó jelentése „elsőszülött”, mivel a legendák szerint az első szigetek között volt, amely kiemelkedett a vízből és sokáig női uralom alatt állt.

„A Csendes Óceán gyöngyszeme” – Cook kapitány elnevezése szerint – sokak által a Világ legszebbnek vélt sziget. Nem véletlen, hogy a vendégek nagy része nászútját tölti a mesébe illő szigeten. Bora Bora tengerparti luxusszállodái, vízfeletti cölöpökön álló bungalóiról híres, amelyek a csodálatos természet mellett kiváló szolgáltatásokat és nyugalmat biztosítanak vendégeik számára.

Bora Bora mindemellett rengeteg szórakozási, sportolási, kirándulási és kulturális lehetőséget nyújt.
A legkedveltebb túrák a lagúnába vezetnek, ahol a főattrakció az együtt úszás a 2-3 méteres óriás rájákkal vagy a korallzátonyon kívül egy delfincsapattal. A sziget a parton is változatos, hiszen a tengerből magasra nyúló vulkáni hegy, a buja zöld színek, a virágok végeláthatatlan gyűrűje mindenkit ámulatba ejt.

A nászutasok és romantikusok érkeznek a világ minden részéről, hogy megcsodálják a kastély-szerű Otemanu hegyet, mely az eget karcolja. Hibiszkusztól virágzó buja trópusi lejtők és völgyek, valamint a pálma erdőkkel borított motu (zátony) veszi körül a lagúnát, mint egy szép nyaklánc. Tökéletes fehér homokos strandok mutatják az utat a smaragdzöld vízhez, ahol hihetetlenül színes halaktól eleven a korallzátony. A kristálytiszta víz annak is köszönhető, hogy a hegyekből a lagúnába egy folyó sem fut.

Bora Bora

Bora Borát csak egy helyről, Vaitape falu felől lehet hajóval megközelíteni, a sziget körül egy kb. 29 km hosszú út megy, vidám falukon, régészeti területeken keresztül, II. Világháborús emlékek mellett.

Bora Borán az atollok kialakulása jól megfigyelhető. A fiatal Tahitin a sziget körül csak éppen kialakult a korál védőgyűrű, az öreg Tuamotu atolloknál már csak a védőgyűrű maradt meg, a vulkán már a víz alatt nyugszik. A középkorú Bora Bora a két állapot között jár: a vulkán már jelentősen megsüllyedt, és viszonylag nagy lagúna alakult ki a sziget és a korál gyűrű között. Nagyon soká a vulkán teljesen el fog tűnni, és a lagúna úgy fog kinézni, mint a Tuamotu atollok.