Kilimandzsáró

Kilimandzsáró

Afrika legmagasabb hegycsúcsa, amelyre egy túrasövényen keresztül juthat fel a bátor túrázó. A Kilimandzsáró meghódításához nem szükséges különösebb hegymászó tapasztalat, bárki neki vághat a 6000 méter magas túrának, hogy feljutva elé táruljon Afrika és a végtelen szavannák panorámája.

A Kilimandzsáró Tanzániában található, létrejöttét vulkáni tevékenységnek köszönheti. Egyes tudósok szerint a globális felmelegedés hatására feltehetően 2015-re a tetejét borító hó teljes mértékben el fog tűnni, hiszen az elmúlt 80 évben mennyisége 80%-kal csökkent. A Kilimandzsáró első meghódítója a magyar Teleki Sámuel volt, így a hazai túrázóknak eggyel több okuk van arra, hogy nekivágjanak a nem minden napi kalandnak! Szervezett túrák egész évben várják a jelentkezőket, de néhány dologgal nem árt tisztában lenni, mielőtt elutazunk.

Kilimandzsáró

Az utazásra a szervezők ugyan nem feltétlenül gyakorlott hegymászókat várnak, de kifejezetten hasznosnak tartják, ha van tapasztalatuk, gyakorlatuk a túrázásban. A hosszú gyaloglás miatt fontos, hogy erőnlétünk rendben legyen, az átlagos megterhelést viselni tudjuk.  Az út előtt így ajánlatos egy kicsit foglalkozni erőnlétünket és állóképességünket javító, karbantartó sportokkal: járjunk el futni, biciklizni, hogy maximálisan felkészüljünk az utazásra.

A hegylábától a csomagjaink fejenként már csak maximum 10 kg-ot nyomhatnak, cipelésükben viszont számíthatunk segítségre, hiszen fizikai állapotunk megőrzése érdekében teherhordók hozzák őket utánunk. Érdemes a legnépszerűbb útvonalat, a Marangut választani, ez bevált útnak számít Afrika szent hegyének meghódításához. A túra első napjaiban különösebb nehézségekre nem kell számítanunk, a nagyjából napi ezer méteres szintemelkedés könnyen teljesíthető. Felkészültség, erőnlét ide vagy oda, előfordulhat, hogy elfáradunk útközben, ami nem probléma, hiszen egy közbülső szálláson kipihenhetjük magunkat, mielőtt folytatjuk utunkat. Az útszakasz a viszonylagos könnyűségét annak köszönheti, hogy ez az útvonal a legkevésbé meredek és számtalan pihenésre alkalmas ház is található itt.

Ahogy egyre feljebb haladunk, folyamatosan magunk mögött hagyjuk a trópusi erdőt, a hegyről visszatekintve szélesedik előttünk a táj. Láthatjuk a közeli hegyvonulatokat, a végtelen szavannát, mely egyre kisebbé válik, ahogyan haladunk az ösvényen. A levegőt remek ebben a magasságban szinte harapni lehet. 4500 méter magasságban elérjük a Kilimandzsáró három nagy kráterét, a Kibot, a Mawenzit és a Shirat. Ezután elhaladunk a Zebra sziklák mellett, melyekre nevükhöz hasonlóan az jellemző, hogy a vulkáni tevékenységek során zebracsíkossá váltak. Itt megpihenhetünk egy kicsit, és alkalmunk van egy remek fotó készítésére is. Innen sziklás terepen túrázunk tovább, a növényzet gyakorlatilag eltűnik. Alig találunk életjelet a néhány hiénakutyán kívül, a növények világából is csak szalmagyopár félék képviseltetik magukat.

Kilimandzsáró túra

Olyan, mintha nem is a Földön járnánk, amiből már sejtjük, közel a csúcs. Túra közben ránk esteledik, fejlámpáink segítségével világítjuk meg az utat magunk előtt. Tempónk itt már lényegesen lassabb a nagy magasság miatt, s mire a kráter szélét elérjük, már meglehetősen elfáradunk. A szerpentinszerű ösvényt elhagyva megpihenünk a végső akadályok megtétele előtt. Napfelkeltekor a legszebb itt üldögélni, hiszen Afrika messzi tája teljes pompába öltözik itt, bepillanthatunk a Kibo kráterbe, láthatjuk a Keleti Jégmezőt is.

A Kibo kráter szélén haladva elérjük úti célunkat, a Kilimandzsáró legmagasabb pontját, az 5896 m magas Uhuru csúcsot. Boldogan és megkönnyebbülten állunk Afrika tetején, ahol számtalan csúcsfotót készíthetünk. Vár ránk a megérdemelt pihenés egy kellemes vacsora elköltése után. Visszautunk megegyezik a felfelé vezető útvonallal. A túra végeztével megkapjuk a kiérdemelt oklevelet, majd megünnepeljük életünk egyik legnagyszerűbb hegymászó kalandját.

Afrika legmagasabb csúcsa Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava című elbeszélésének ihletéül szolgált, melyben az író megemlékezik egy leopárd csontvázáról, melyet ottjártakor talált. Ha idelátogatunk, nekünk is izgalmas látnivalókban lesz részünk, hiszen olyan vidék tárul a szemünk elé, melyet szavakkal nagyon nehéz lenne leírni, és örökre miénk marad az érzés: Afrika tetején álltunk!