Krakkó látnivalók

krakkó látnivalók

Krakkóban nagyon sok látnivaló fedezhető fel,  templomok, érdekes épületek.

Az óvárost nemrégiben még teljes egészében egy hatalmas fal vette körül, a 19. század elején azonban sajnos a fal elpusztult. A fal helyére fákat ültettek, kivétel ez alól a Flórián-kapu, ahol még a fal egy része áll. A kapu az építésekor a nevét a város védőszentjéről, Szent Flóriánról kapta. A csodálatosan szép, gótikus stílusú Királyi kastély a Wawel-dombon látható. A mai kastély építését III. Kázmér király rendelte el, ezen a dombon akkor már állt egy több évszázados  kastély, és itt már több mint 5000 éve élnek emberek.  A királyi kastélyban a koronaékszerek közül, a kard, a Szczerbiec ma is látható. A Posztócsarnok ugyan csak nagyon sok turista által látogatott hely Krakkóban. A csarnok a főtér középső részén van, és a középkorban a fűszerek, kelmék, bőráruk kereskedése zajlott benne.

 

A város főtere az óvárosban Európa legnagyobb középkori főtere, összesen körülbelül 40,000 négyzetméterével.  A főtér sok megcsodálni való látnivalónak ad helyet, például  a 10. században épült Szent Adalbert templom , a Mária-templom, az Adam Mickiewicz emlékmű  és a posztócsarnok mely tele van különböző árusokkal. Auschwitz neve hallatán mindenkinek összeszorul a gyomra.  Auschwitz az ország egyik leglátogatottabb helye, ennél azonban sokkal több, hiszen  Auschwitz példája az emberi brutalitásnak, kegyetlenségnek, amit a nácik a zsidóság ellen elkövetett. Ami ezen a helyen történt abból  okulnia kell a világnak, hogy soha többé ne történhessen hasonló az emberiség életében.  Krakkó Óvárosa felé haladba szemben találjuk a Barbakánt, melyet  1498 körül építettek  gótikus stílusban. A krakkói Barbakán tetején 8 óratorony látható. A Flórián-kapun áthaladva lehet eljutni az  Óvárosba.

 

A 13. században épült Mária-templom, mely a város főterén található ugyancsak gótikus stílusban látható, ez a város egyik legszebb temploma. A benne  levő oltár  Európa legnagyobbja, 11×13 méteres és készítője összesen 200 alakot vonultat fel, kinyitva  Mária hat örömét, becsukva viszont a  12 fájdalmát jeleníti meg.

A Wawel Székesegyház szolgált a lengyel királyok koronázási helyeként. A székesegyház ingyenesen látogatható, de ha a kriptába vagy a Zsigmond-toronyba a bejutásért  fizetni kell.  A Zsigmond-toronyban egy nagyon híres harang található, róla az a hír járja,  hogyha Karácsonykor megszólal Húsvétig szól! A Székesegyházban vannak  a lengyel uralkodók és királyi udvarhoz tartozó nemesek sírhelyei.

A Wieliczka Sóbánya ugyancsak nagyon kedvelt turista látványosság. Ez a világ egyik legrégebbi sóbányája, már  a 14. században is termeltek belőle sót, egészen 2007-ig bányászták. Ide évente mintegy  1,2 millió látogató érkezik.  A túra során látogathatók a Kopernikusz, a Nagy Kázmér és a Szent Kereszt termek. Az egész sóbánya fénypontja  a Kinga-kápolna, ezt egy hatalmas terem, itt  természetesen sóból megtekinthető II. János Pál szobra és az Utolsó vacsora festmény is!

Krakkó szállásBooking.com

További kirándulástippek

Frioul-szigetek és If vára

Cadíz látnivalók

Phoenix See

Modena látnivalók

Bledi-tó