Etna

Etna

Az Etna még a mai napig egy aktív vulkán Szicília északkeleti  területén, Catania és Messina között, a sziget keleti partján található. A vulkán óriási területe és kerülete miatt Európa legmagasabb működő vulkánja, a jelenlegi magassága 3329 méter, ez a magasság azonban szinte állandóan változik a kitörések miatt.

A vulkán a turisták számára több szempontból is érdekes, egy részt  azért, mert a Föld összes  vulkánja közül az Etna kitörései kerültek feljegyzésre a legrégebbi időktől számítva és a legrészletesebb leírással, másodszor pedig, mert működésének körülményei t a vulkanológusok érdeklődve figyelik és annak magyarázatára sok, többé-kevésbé egyhangú elméletet dolgoztak ki. A tényezők felkutatását az is nagyban hátráltatja, hogy a tűzhányó a Földközi-tenger vidékének nagyon bonyolult területén fekszik.

Etna kirándulás

 Mint a Hawaii-szigetek vulkánjai úgy az Etna sem a pusztító erejéről híres. Kitöréseit  a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, ezek nagyon szép látványt eredményeznek, így  számos turista csak ezért érkezik a környékre, mivel elég közelről és biztonságosan figyelhetők meg a vulkáni jelenségek.

Etna vulkán

Annak ellenére, hogy az Etna a világ egyik legaktívabb tűzhányója,  a hegy körüli lejtőkön és annak környékén több tízezer ember él, ez azért van mert a bor- és gyümölcstermelésre kitűnően  alkalmas a termékeny vulkáni talaj.

Etna kirándulás

Szicíliában a legnépszerűbb látnivaló az Etna tűzhányó, mely Európában a legmagasabb és még aktív is ráadásul. Akik Catania városában nyaralnák egészen a vulkán lábának hajthatják álomra a fejüket minden éjjel.

Kevesen tudják, hogy az egész világon az Etna az a vulkán, amely a vulkanológusokat a legjobban érdekli, hiszen működését még mindig nem sikerült teljes egészében megfejteni.Szerencsére az Etna békésebb vulkánok közé tartozik, nem a pusztításról híres, hanem a nagyon régóta tartó működéséről és a a működés látványosságáról.A talaj egyébként, mely vulkáni eredetű fantasztikusan jó termőtalaj!

Etna tűzhányó

Aki meglátogatja az Etnát, készüljön úgy hogy a talaj lehet nehézkes, ezért zárt és jó minőségű túracipő kell, és a magasságnak köszönhetően meleg ruházat sem ár. Majdnem két kilométerig fel tudunk menni busszal, de utána gyalogolni kell a maradék kilométereket.