Madeira: a zöld sziget

A marokkói partoktól nyugatra található szigetcsoport. Elsősorban természeti szépségei, kellemes fekete fövenye, pompás csúcsai miatt vált az idegenforgalom fellegvárává. Egy vulkánkitörés alkalmával keletkezett.

A part egy része homokos, de jobbára meredek sziklafal éri el az óceánt. Üdülést, kellemes pihenést ajánlunk elsősorban a fővárosban, Funchalban. Akik a csendes, eldugodt helyeket keresik, azok is válogathatnak a sziget többi részén kínált szállodákból, residentálokból, privát házakból.

A portugál fennhatóság alá tartozó Madeira régóta készteti álmodozásra az utazókat. Meglehetősen nagy elszigeteltsége révén – 1000 km-re fekszik Lisszabontól és közel 550-re Marokkótól – sokáig az önkéntes száműzetést keresők helye volt (itt talált menedéket például IV. Károly a Monarchia bukása után), és ma is úgy érezzük: a nagyvilág zajától elvonulva paradicsom-közeli állapotba kerültünk.

Elég a botanikus kertből letekinteni a városra, sétálni a kiskertekben növő banánfák között vagy a sziget belsejének a hegyei között, és rájövünk: megérte ekkora távolságra eljönni.