Sydney látnivalók

Sydney látnivalók

Sydney nemcsak kozmopolita jellegben áll első helyen Ausztrália többi nagyvárosa között, hanem más jelzők felső foka is megilleti. Mint tudjuk, a kontinens „legidősebb” városa. Lakosságának számát tekintve Ausztráliának a legnépesebb települése, ami azt jelenti, hogy Ausztrália minden negyedik-ötödik állampolgára ebben a városban él.

Sydney területe szerint is Ausztrália legnagyobb városa. A Sydney Cove-hoz kapcsolódó belváros ugyan csak 13 négyzetkilométer, de az egész agglomeráció 3885 négyzetkilométer kiterjedésű. Ez mintegy hétszerese Budapest területének. A város nyugat-keleti irányú átmérője 50 km, míg a legészakibb és legdélibb pont közötti távolság légvonalban 80 km. Az utóbbi megfelel a Budapest és Kecskemét közötti távolságnak.

Emellett Sydney a kontinens legnagyobb iparvárosa is, különösen jelentősek a hajóépítő, gépgyártó, kémiai, elektromossági, könnyű- és élelmiszeripari üzemei. Közvetlenül Sydney szomszédságában működnek Ausztrália legnagyobb vaskohászati gyárai. A fejlett mezőgazdasági háttér, a sok ipari üzem és a népes fogyasztópiac eredményeképpen Sydney kikötője bonyolítja le az ország legnagyobb export-import forgalmát. Évente több, mint 5000 kereskedelmi hajó fordul meg a Port Jackson.

A turistát azonban nem a gazdasági élet száraz adatai érdeklik, hanem az, hogy milyen látnivalókat kínál számára a város. Nos, ezekben sincs hiány, erről rövidesen meggyőződhet az olvasó. Sydney pompás fekvését már ecseteltük, területén a tengeröböllé szélesedő Parramatta-folyó több tucatnyi csendes bájos öblöcskét alkot. A szárazföld belsejébe nyúló tengerpart összesen 240 km hosszú. És ez csak a Port Jackson! Rajta kívül azonban még három hasonló ágas-bogas öbölrendszer szabdalja fel Sydney területét: északon Broken Bay, délen a Botany-öbölbe torkolló Georges River és Port Hacking. Az öblök legszebb, még háborítatlan partvidékeit nemzeti parkokká nyilvánították. Kevés metropolis büszkélkedhet azzal, hogy területének jelentős hányada – még igazi szűz terület!

Sydney az ausztrál nemzeti kultúrának is központja. Számos múzeum és állami galéria, azonkívül nyilvános könyvtárak, tudományos gyűjtemények várják a látogatókat. Világszínvonalú szimfonikus zenekara, operatársulata és számos színházi együttese van.

A kozmopolita Sydney a könnyebb szórakozást keresőknek is bőséges választékot kínál. A King’s Cross éjszakai mulatóinak ausztráliai viszonylatban olyan híre van, mint New Yorkban a Greenwich Village-nek, Londonban a Sohónak vagy a Montmartre-nak Párizsban.

Nálunk megtalálja a legkedvezőbb repülőjegy, szállás és autóbérlés ajánlatokat Sydney-be. Ingyenes online szolgáltatásunkat a hét bármelyik napján, a nap bármelyik szakában igénybe veheti. A sydney-i utazással kapcsolatos ajánlatok megtekintéséhez, töltse ki az adott szolgáltatással kapcsolatos foglaló panelt, hogy megtalálja a legjobb ajánlatot.