Palermo

Palermo látnivalók

Palermo Szicília legnagyobb városa és közigazgatási székhelye, melyet i. e. VIII. században alapítottak a főníciaiak. Az első pun háború után lett a Római Köztársaság része a város, egész Szicíliával együtt. A IX. században egész Szicília szaracén uralom alá került, majd nem sokkal később muzulmán uralkodók vették át a hatalmat.

A XI. században normannok indítottak háborút az emírség ellen, és birtokba is vették a térséget. A XII. század végén a szigetet Német-római Birodalom vezetés vette át, majd a XV. században a Spanyol Királyság volt hatalmon. A XIX. században Szicília a Nápolyi Királysággal egyesült, majd később az Olasz Királysággal. A XX. század közepén Szicília kiterjedt önkormányzatot és teljes autonómiát kapott, ez gyors fejlődéshez vezetett. Palermo közkedvelt nyaralóhely mediterrán éghajlata miatt. A látnivalók érdekessége, hogy a különböző korok különböző uralmak mind kihatással voltak a művészetekre és az építészetre, amit könnyen megfigyelhetünk a fennmaradt épületeken, legfőképpen a város nyolc jelentősebb templomán.

1132-ben épült a San Giovanni degli Eremiti templom egy régi mecset helyére, mely már a VI. század óta ott állt. A keresztény templom kinézetre inkább mohamedán épületnek tűnik, tekintettel a XII. századi viszonylatokra, ezen nem is nagyon van mit csodálkozni, hiszen akkoriban muzulmán uralom alatt volt a város.

1143-ban építették a San Maria dell Ammiraglio templomot, melynek harangtornya a mai napig eredeti formájában látható, továbbá a bejárattal szemben lévő fali mozaikok is megmaradtak eredeti formájukban.

1161-ben épült a San Cataldo templom, mely nagyon sok helyreállítást kapott az évszázadok során. Normann jellege van, belseje egészen egyszerű.

1170-ben kezdték építeni a palermoi székesegyházat, majd 15 év elmúltával lett kész a felszentelésre. Az idők folyamán többször átépítették, majd a XV. században nyerte el végső formáját, kivéve a kupolát, mert az a XIX. század elején került rá. A székesegyház legtöbb szobrát Gagini készítette. A templom érdekessége, hogy Palermo védőszentjének, Szent Rozáliának itt őrzik az ereklyéit.

A XIII. században építették a San Francesco d’assisi templomot, melyet igen sokszor felújítottak az évszázadok során, majd a XX. században, a második világháború után megpróbálták eredeti formájára helyreállítani. Ez a templom is sok Gagini szobrot őríz.

A XIV. században épült a Szent Domonkos templom, melyet azóta sokszor átalakítottak, ennek köszönhetően jelenleg barokk stílusa érvényesül inkább. A templom nagyon sok palermoi híresség síremlékét őrzi.

A XV. században épült a San Maria della Catana templom, valószínűleg Carnelivari tervek alapján. A templomban sok XV. és XVI. századi szobrot láthatunk.

A XVI. században épült a San Catherina templom, melynek legfőbb kincse a Gagini Szent Katalin szobra. A templomban nagyon sok freskó, festmény és faragott márvány díszítés látható. A templom a Piazza Pretorian téren található, ahol megtekinthetünk egy XVI. századi szökőkutat és a városházát.

Palermo legbizarrabb nevezetessége a Convento dei Cappuccini, azaz a Kapucinus kolostor, aminek az aljában 8000 fellógatott múmia látható. A temetésnek ezt a módját az apát rendelte el, nem pontosan lehet tudni, milyen meggondolásból.

A város legmagasabb pontján áll a Palazzo dei Normanni, mely az egyik legszebb kastély az országban, ami az arab időkből maradt ránk. Sokáig királyok lakhelyeként szolgált.

Palermo három múzeuma a Szicíliai Nemzeti Galéria, a Modern Művészetek Múzeuma és a Néprajzi Múzeum fő látványosságai főként szicíliai művészek alkotásait, továbbá a szicíliaiak szokásait, történelmét és népviseleteit mutatja be a látogatóknak.

Szicília csodás növényvilágát a Botanikus kert mutatja be, melyet 1789-ben hoztak létre a Villa Giulia-n, mely Palermo legszebb parkja.