Sarti látnivalók

Sarti Thesszalonikitől 140 kilométernyire a Halkidiki félszigetből kinyúló Sithonia félsziget délkeleti oldalán fekszik. Szemben lenyűgöző méltósággal emelkedik ki egy másik félsziget nyúlványon az Athos hegy, 2000 méter magasan.A Halkidiki-félsziget középső részének „lábán”, Sithonia-n fekszik. A településsel szemben a tengerből nagy magasságban emelkedik ki a lenyűgöző és fenséges Athos hegy a csúcsával. A természet ezen a tájon még szinte érintetlen, az itt tapasztalható szikrázó napfény, a kristálytiszta tenger és tengerpart, a bőrre szinte balzsamként ható levegő, az itt élő emberek vendégszeretete, nem hangzik túlzásnak ha azt mondjuk, hogy SARTI mai hírnevét köszönheti. Igen népszerű üdülőhely a magyar látogatók körében. Strandja többször elnyerte a legtisztább strand elismeréseként adományozott Kék zászlót, büszkén lobog a szélben a zászlócska, de igyekeznek méltó környezetet biztosítani.

Tulajdonképpen egy kis halászfalu, ahol reggelente kínálgatják a halászok az éjjel fogott friss fogásokat, lakossága 900 lélekszámú, viszont rendkívül vendégszeretőek, és bár aprócska kis üdülőközpont mégis az ide látogató megtalál minden kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget aktív és passzív nyaraláshoz is ideális hely, viszont mivel itt nincs nagyon sok látnivaló fakultatív utak keretében ellátogathatnak az arra vágyók Thesszalonikibe, hajóúttal egybekötve az Athos félsziget csodálatos kolostorait tekinthetik meg, de aki kedveli az éjszakai élet pezsgő világát, itt is éjszaka számos szórakozóhely nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

Sarti legnagyobb vonzereje csodálatos tengerpartja, amely ámulatba ejti a látogatót, partja váltakozó, hol apró kavicsos, hol gyönyörű homokos, a tengerpart északi szakasza kavicsos, gyorsan mélyül, viszont dél felé sétálva homokos, fokozatosan mélyülő partszakaszok találhatóak, kitűnő lehetőség kisgyermekes családok, úszásban nem jeleskedők számára.

 

 A kikötő felé haladva teljesen homokos a part, viszont érdekes, hogy nem zsúfolt, kitűnő lehetőségeket nyújt azok számára, akik kedvelik a nyugalmat és pihenésre vágynak. Sartin és közelében a strandok könnyen megközelíthetőek járművel, rögtön a strand mellett parkolók állnak a rendelkezésre, a faluban van lehetőség robogó, autó. kerékpár kölcsönzésre.

Az az igazság bármerre indul el a part mentén a nyaraló lépten-nyomon talál kis öblöket, varázslatos helyeket, ahol nem csak a szem gyönyörködik, hanem igazán kellemesen lehet strandolni.

Az óvárosba épített templom méltán nevezhető Sarti központjának, a kis halászfalu főtere pár lépésre van a templomtól. A városka Óvárosa melyben sok szép látnivaló várja a turistákat kedvelt hely. A városka nagyon szép templomától kis távolságra van Sarti főtere A kedvelt olasz fagyizó mely egy pici olasz negyed Sarti szívében. SARTI 1922-ben született mint kis halászfalu alig 1000 lakossal.Egy híres művész freskói megtekinthetőek egy kávéház falain, valamint szobrai is csodálatos látványt nyújtanak. A főtéren tavernák, üzletek, utazási irodák várják a látogatókat, a helyiek, mivel zömmel magyar turisták jönnek ide alkalmazkodtak és sok helyen magyarul beszélő alkalmazottak teszik még kellemesebbé az ittlétet, könnyebbé a kommunikációt.

Érdekes képet nyújt a kis olasz negyed Sarti szívében, igazi olasz fagylaltárus kínálja remek készítményeit. Még délebbre haladva hamisítatlan görög fánkot és óriáspalacsintát kóstolhat meg a sétáló, ha még fér belé.

Sarti Beach-be jut el, itt igazi kis kellemes apartmanok biztosítják a nyugalmat azok számára, akik kerülni szeretnék a lármát, zsúfoltságot. ugyanakkor a sekély, homokos part gyermekes családoknak szintén ideális.

Sarti tengerpartja és annak környéke lenyűgöző, szinte minden igényt kielégít. A templomtól nem messze van a nem túl nagy forgalmú kikötő egy kis csendes öbölben.

Sartiban ősi vagy ókori látnivalókat nem lehet találni, ide a nyaralni vágyó emberek érkeznek és az itt eltöltött napok, hetek mindenkiben a legkedvesebb emléket idézik. SARTI környékén ,de még az egész félszigeten sem találhatók gyárak, vagy ipari létesítmények, nincsenek szállodasorok melyek elrontanák ezt a szép környéket. Mégis minden megtalálható a faluban, ami biztosítja a komfortot mindenki számára.

További nyaralási ötletek

Paphos utazás