Korcula sziget

Korcula sziget

A közel ötven kilométeres sziget, Korcula, sokak szerint Horvátország legszebb szigete, olyan mint egy földi paradicsom. Nem véletlen, hogy egy legenda is fűződik a szigethez. A legendák szerint ez a sziget volt a mesebeli szépségéről híres görög Kerkyra otthona, melyet Poszeidontól kapott ajándékba.

Egyes utikönyvek szerint a híres felfedező, a nagy utazó Marco Poló is Korcula szigetén látta meg a napvilágot.A görög smaragdzöld szigethez, Korfu-hoz hasonlítható, hiszen ez is egy nagyon zöld sziget, a horvát Adria legzöldebbje. A sziget fővárosa Korcula város.

Az óváros középkort idéző házai, nagyon szűk sikátorai, utcácskái és a fantasztikusan szép táj minden évben rengeteg turistát vonz Korcula szigetére.

Ha végre eljutottunk Korculára érdemes egy fél órácskára leülni egy teraszon, elidőzni egy pohár finom, korculai bor mellet (Pošip, Plavac, Admiral mind korculai borok) és megcsodálni azt a festménybe illő szépséget, amely körülvesz minket. Korculán számos kulturális emlék, látnivaló van, melyeket érdemes megcsodálni.Ezek közül csak néhányat emelnék ki!

Korcula látnivalók

Korcula látnivalók

Korcula óvárosi részét egy városfal öleli körül, melynek korábban a város védelmében volt jelentős szerepe.A városfalon található a városkapu, melyen át megközelíthető Korcula bájos óvárosa.

Szent Márk katedrális

A Dóm téren található a reneszánsz és gótikus stílusjegyeket őrző fehér korculai mészkőből épített híres katedrális.További tekintélyt kölcsönöz az épületnek a bejáratot őrző két oroszlán.A katedrális oltárát az olasz művész, Tintoretto képe ékesíti, melyen Szent Márk, Szent Jeromos és Szent Bertalan látható, ők Korcula védőszentjei.

Marco Polo szülőháza

A ház, melyet úgy vélnek, hogy Marco Polo szülőháza, tulajdonképpen kiállításként üzemel, képekkel, tárgyakkal, történetekkel és tréképekkel.A ház megtekintésével kapunk egy képet Marco Polo életéről, felfedezéseiről, barangolásairól.

Lumbarda

Lumbarda egy aprócska halászfalu, alig néhány kilométerre Korcula városától. Lumbarda egy idilli sétányon közelíthető meg, melyet fenyők és olajfák szegélyeznek.Itt érlelődnek azok a mennyei ízű szőlők, melyekből a híres korculai borok készülnek. Feltétlenül meg kell látogatni egy falucskát és magunkba szívni a nyugalmat, melyet áraszt.Ezt bátran megtehetjük egy étterem vagy kávézó teraszán:)

Vela Luka

Korcula szigetének legnagyobb települése, a nyugati részen található mely festői kis öbleiről híres. Vela Luka emellett a búvárok által igen kedvelt terület, a remek mikroklímának köszönhetően minden vizisportra alkalmas. A város egy öbölben található, melyre fantasztikus kilátás nyílik A Hurm dombi kilátóból, mely régen erődként funkcionált. Vela Luka további érdekessége, hogy itt van a Vela Spila is, a legismertebb őskori barlanglakás Európában, A gyógyászatnak is van hagyománya a településen, több forrás és termálfürdő várja a gyógyulni vágyókat.

Korcula

Kirándulások Korcula környékén

Skoji szigetek

Összesen tizenkilenc sziget tartozik ide, melyeket a kikötőből hajótaxival könnyedén meg lehet közelíteni. Mindegyik sziget valami újat, valami mást ad a többinél. Vannak köztük lakatlan szigetek is. Feltétlenül érdemes időt szánni a felfedezésükre!

Korcula programok

Korculán minden évben július végén megrendezik a hagyományos vitézi játékokat, melyek egészen újszerű élményt nyújtanak.

Ez is érdekelhet