New York látnivalók

New York Manhattan városrészében a leghíresebb utca az ötödik sugárút vagyis a Fifth Avenue. Ez a világon az egyike a legdrágább utcáknak, Joseph Winston Herbert Hopkins alapította, az eredeti mérete keskenyebb volt, a kiszélesítését 1908-ban végezték el. Ez az utca a rajta keresztbe áthaladó utcák O pontja, mint a többi utca ez is egyirányú, déli irányba haladhat rajta a hatalmas forgalom.A sugárúton rengeteg középület került felépítésre, többek között itt van a New York-i Közkönyvtár, a Rockefeller Center, a Szent Patrik Székesegyház. Több híres múzeum is található ezért ezt a részét a sugárútnak Museum Mile-nek nevezik, mellette megtalálható még a Metropolitan és a Guggenheim Múzeum is.Ezek a látványosságok és a nyüzsgő forgatag igen kedvelt nemcsak a vásárolni vágyók de a turisták számára is. Az elmúlt évszázad elején több tehetős ember ebben az utcában a Central Park oldalán vásárolt telket és épített monumentális lakóházakat, ennek következtében elnevezték a milliomosok utcájának. Az utca arról is híres, hogy több híres, Oscar díjas film forgatása is itt zajlott, az utca és a benne található híres üzletek és szállodák kedvelt forgatási helyek.Gyakran tartanak az ötödik sugárúton nagyszabású parádékat, melyeken emberek tízezrei vesznek részt.

 A Central Park egy 3,41 km² területen elhelyezkedő , gyönyörű nyilvános park Manhattan szívében, New York városában.A Central Park az 50-es utcától, New York város kereskedelmi negyedétől egészen a 110-es utcákig, vagyis egészen a Harlemig húzódik. A parkot felkeresők legtöbben sétálni, kocogni, görkorcsolyázni járnak ide ,a helyi lakosok és a turisták által egyaránt kedvelt pihenő, találkozó hely.A Central Park kora több mint 150 éves. Nagyon sok filmben és televíziós sorozatokban látható, ezáltal a világ egyik leghíresebb parkja.A park Frederick Law Olmstes és Calvert Vaux tervei alapján készült el.A terület nagy része természetesnek tűnik, valójában azonban minden részlete gondos tervezés eredménye, a parkban több mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra alkalmas füves terület és játszótér található .Az évente a város fölött átvonuló vándor madarak sokszor telepednek meg a parkban egy kis pihenőre, a madárbarátok nagy örömére. A kocogók, biciklisták és görkorcsolyázók által közkedvelt és igen népszerű a parkot körülvevő 10 km hosszú út, a hét végek és az esti időszakok a legnagyobb forgalmat bonyolítják, mivel ebben az időszakban az autóforgalom ki van tiltva a parkból.

New York

Az Empire State Building New York egyik leghíresebb látnivalója.A terveket három építész, Shreve, Lamb és Harmon készítették. Az építési telek megszerzése után 1930. január 22.-én kezdődtek el az építkezési  munkálatok.3400 munkás kezdett el dolgozni, leginkább európai bevándorlók és mohawk indiánok, azért hogy a torony minél hamarabb elkészüljön.Az építkezés egy évig és 45 napig tartott, a munkások folyamatosan dolgoztak heti hét napon át, még ünnepnapokon is. Így ezzel a gyors tempóval 4 és fél emelet készülhetett el egy hét leforgása alatt . A végső magasságot  102 emelet megépítése után érték el.A gyors és szakszerűtlen munkavégzések során  14 építőmunkás veszítette életét. Az épület rekordidő alatt épült meg, alig több mint egy év  kellett a végleges elkészüléséhez aminek köszönhetően 1931. május 01.-én átadásra kerülhetett.Az átadást követően a legtöbb irodának nem akadt bérlője, ezért  az üres állami épület gúnynevet ragasztották rá.Az évtized végén a legfelső kilátóterasznál kerítést építettek , mivel sokan azért mentek fel a magasba, hogy onnan öngyilkosságot kövessenek el.1945. július 28-án egy eltévedt  B-25 Mitchell bombázó repülőgép csapódott a toronyba,  ennek köszönhetően 14 ember halt meg . Később a torony tetejére egy antenna került felhelyezésre.

Ma  igen híres látványosság, esténként gyönyörű látvány nyújt a teljes magasságig kivilágított 447,8 méter magas épület.

A Hudson folyó torkolatánál 1776. július 04.-e óta álló rézből készült Szabadság szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének 100 évfordulójára.A szobor fáklyát tartó női alakot ábrázol, az egyik lába láncokon áll mely a szabadságot ,a  fején levő korona a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi.A szobor méretei hatalmasak, ennek köszönhető, hogy a talapzat emeleti részén múzeum található mely a szobor történetét mutatja be a látogatók számára.  A szobor belsejében a koronához csigalépcső vezet fel több helyen pihenővel , innen az öbölre egyszerre 30 ember számára lenyűgöző kilátás nyílt.Az évszázad elején a jobb karban levő létra is biztosította a látogatók számára a fáklyához való feljutást, azonban ezt a létrát ma már csak a személyzet használhatja.2001 szeptember 11.-e fordulópont volt a Szabadság szobor látogatói számára is mivel bezárták a szobor belsejét bezárták előttük.   A támadást követően a szigetet is lezárták az érdeklődők elől.Jelenleg ismét látogatható a múzeum és a talapzat a nagyközönség számára, a szobor belseje azonban zárva maradt.A szervezők naponta csak 3000 látogatót fogadnak, nagyon szigorú, alapos biztonsági előírások mellett , a  jegyeket a szigetre utazás előtt meg kell vásárolni.

New York

A Times Square-t a városi színházi élet központjának tartja az egész színész világ ,   New York City leghíresebb  és nagyobb forgalmat lebonyolító kereszteződésének tartják.Modern , tündöklő látványosságai, valamint a környéken lévő színpompás kivilágított bárok, éttermek is vonzzák magukhoz az idelátogató vendégeket, akik egész éjszakán át szórakoznak és kikapcsolódnak ezeken az éppen olcsónak nem mondható helyeken.Igaz, hogy a New York Times már régebben elköltözött innen , de a szerkesztőség épületére a nyitásakor elhelyezett csillogó, figyelemfelkeltő kristálygömb még mindig látható.Az MTV stúdiói, az E Walk szórakoztató és bevásárló központja és mindezek mellett  irodaházak is találhatók a Times Square-n.A helyi lakosok és az ide utazó turisták számára is izgalmas, forgatagos és nagyon látványos része Nev York belvárosának.A városrész esténként fényárba borító neon reklámos és a kivilágított utca igazi kikapcsolódásra ad lehetőséget.Itt található a világ hatalmas pénzügyi központja.

New York más néven a Nagy Alma ahogy sokan hívják a világon az egyik legpezsgőbb, legizgalmasabb és hatalmas forgalmat bonyolító városa, mellette a legjelentősebb pénzügyi központ is az egész világon. Ebben a városban található az USA híres és a leghatalmasabb kulturális centruma, számtalan nevezetességével és látványosságával. Ha New York városában vagyunk feltétlenül időt kell szakítani a látványosságok megtekintésére, ebben a városlátogatói programban nem szabad kihagyni a Broadwayt sem.

A Broadway ennek a városnak a legrégebbi észak-déli irányú sugárútja. A méltán világhírű Broadwayt nevezi az amerikai nép a színházak fellegvárának, rengeteg hollywoodi híres filmsztár és ugyancsak híres énekes is szerepelt teltház előtt a Broadway színházaiban.A legismertebb színházak (Winter Garden Theatre, Paramount Theatre) mellett, nagyon sok csodálatos szálloda is, mint például a Grand Central Hotel, valamint az itt épült épületek között is a leghíresebb a Woolworth Building is megtalálható ezen a hatalmas sugárúton. A Broadway összes színházában az évek folyamán nagyon sok rendkívül híres musicalt játszottak, ilyen a Mamma Mia!, Chicago, Cats, West Side Story.A Broadway fergeteges éjszakai világát, a mozifilmekben is nagy szeretettel használták a forgatások során, ennek kapcsán csodálhattuk meg Robert De Niro – Taxisofőr, Dustin Hoffman – Éjféli cowboy c. filmjeit is.Legalább negyven gyönyörű , méretét tekintve komoly színház biztosítja a közönség számára az előadások alatt a fergeteges kikapcsolódás lehetőségét. Már évtizedek óta folyamatosan színpadon van az Operaház fantomja, a Macskák, az Oroszlánkirály vagy a Chicago, az előadások állandó telt házak mellett játszódnak. Broadwayon levő színházak vezetői részéről nem titkolt cél, hogy a színház kereskedelmi szempontból virágzó üzlet.A Broadway ezek mellett végig teli különféle szórakozóhelyekkel, itt az élet mindenki számára a hatalmas nyüzsgés és a várakozás.

A Madison Square Garden világon a legismertebb sportcsarnokok egyike.A New York sportcsapatainak a  Knicks  és New York Rangers   otthona a stadion, mind ezek mellett  első rangú kulturális események alkalmával itt látják vendégül a hírességeket, a lelátón 20 ezer ülőhely található. A  Madison Square Garden mintegy  800 millió dolláros teljes belső felújításon, átalakításon megy át, melynek a befejezését 2013-ra tervezik.  A legismertebb sportcsarnokok által fontos szerepet betöltő  intézmény megújulása nagyon sok márkák partnerségére adott lehetőséget, ilyenek a Coca-Cola, a Delta Air Lines, vagy az Anheuser-Busch.Ezekhez  csatlakozott még a JP Morgan Chase, amely a hírek szerint tíz évre szóló, 300 millió dollárértékben névadói szerződést írt alá  az MSG-vel. Lényeges része a szerződésnek, hogy a névadói jog csak az épületen belüli területekre vonatkozik,mellette még a  média és egyéb marketing jogok tartoznak hozzá.
A 7th Avenue felőli bejárat ettől kezdve a Chase Square nevet viseli, itt egy új televíziós közvetítői terület és több kereskedelmi egység lesz elhelyezve. Az átalakítás folyamán kialakítanak  kettő különleges élményt nyújtó, speciális függőlelátót melyet  Chase Bridge-nek kereszteltek, ezeken túlmenően még a rendezvények előtti és utáni kikapcsolódást biztosító  exkluzív lounge-ot  is s JP Morgan neve fémjelzi a következő időszakban.

A Rockefeller Plaza a világ legnagyobb magántulajdonban lévő üzleti és szórakoztató komplexuma, benne zöld területek, éttermek, áruházak és iroda helységek integrációja. A belváros központjában 19 kereskedelmi épületből áll a 48. és az 51. utca között.Az igazság az, hogy két épületkomplexum kombinációja: tizennégy Art Deco irodaépületből áll, és négy International-stílusú toronyépületből, a megépítése három évtized alatt jött létre.  Az Art Deco stílusú 70 emeletes Rockefeller Plaza legtetején csodálható meg a város a 360°-os kilátóról, ez  New York egyik leghíresebb attrakciója. A kilátás innen a nap bármely szakáéban csodálatos, azonban a naplemente idején a legszebb.  A toronyház építése idején készült az a híres fekete-fehér kép, amelyen 260 méter magasan, egy sorban ülve, félelmet nem ismerve egy kiugró vasbetonoszlopon ebédelnek a bátor munkások.Az épület földszintjén van a világ egyik leghíresebb sorozat gyártója az NBC Studios.   Az épületegyüttesben több nevezetesség is található, mint például a nevezetes  Radio City Music Hall és a téli időben nagyon sokak által kedvelt korcsolyapálya, ez azonban  nyáron zöldellő szabadtéri kávézó melyet a város lakossága nagy szeretettel keres fel egy kis baráti találkozó, és beszélgetés miatt .

New York belvárosában nagyon sok helyen van elhelyezve web kamera, melyek folyamatosan közvetítik a kameraképeket hatalmas kivetítőkre az érdeklődők számára. A közlekedés, az utca népe, a nagyobb építkezéseken zajló munkák, az időjárás jelentés és sok egyéb témában jelenik meg az utcán közlekedők szeme előtt kamerakép.

Érdekességként például látható szellem vadászat, akik kedvelik az ilyen jellegű izgalmakat azoknak csak figyelniük kell ezeket az élő kísértet kameraképeket.

Azután a New York-i web kamera a jól ismert és népszerű Bryant Parkra nyílik. Állandó képek láthatóak még a 6. Avenue a New York-i központjában zajló életről, egy látványos kilátásról mely delavár Avenue belvárosában Buffaloban nyílt.

Web kamera figyel a New York-i öbölben a Hudson folyóra is mely Hudson folyó és az East Riveren levő hajóforgalmat mutatja az Atlanti-óceánra.