Kanada nevezetességei, főbb látnivalói

montreal

A világ második legnagyobb országa az Amerikai Egyesült Államokkal, a Csendes óceánnal, és az Atlanti óceánnal határos. Az ország nagy részét hegyek, erdők, tavak, folyók, síkságok, és pici sivatagok borítják. Kanada nyugati felén húzódik a Sziklás hegység, keleti oldalán található a legtöbb város, valamint az ország legismertebb turistacsalogató látnivalója, a Niagara vízesés. Északon található a Kanadai pajzs, mely körül-belül 2,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett. A legtöbb utazónak Kanadáról a juharleveles zászló, az angol és a francia hagyományok (sokszor nem túl békés) együttélése és a Niagara vízesés jut eszébe. Természetesen ennél jóval több látnivalót kínál ez a hatalmas (közel 10 millió km2) kiterjedésű észak-amerikai ország, amely egyébként a világ második legnagyobb állama. Nyomasztó közelsége és a nyilvánvaló kulturális hatások ellenére Kanada kultúrája merőben különbözik az USA-étól, amit az is jelez, hogy az egymástól alig néhány tucat kilométerre, a határ két oldalán fekvő Seattle és Vancouver esetében a bűnözés mértéke fényévekkel jobb a kanadai nagyvárosban.

Kanadai revü: A legtöbb utazónak Kanadáról a juharleveles zászló, az angol és a francia hagyományok (sokszor nem túl békés) együttélése és a Niagara vízesés jut eszébe. Természetesen ennél jóval több látnivalót kínál ez a hatalmas (közel 10 millió km2) kiterjedésű észak-amerikai ország, amely egyébként a világ második legnagyobb állama. Nyomasztó közelsége és a nyilvánvaló kulturális hatások ellenére Kanada kultúrája merőben különbözik az USA-étól, amit az is jelez, hogy az egymástól alig néhány tucat kilométerre, a határ két oldalán fekvő Seattle és Vancouver esetében a bűnözés mértéke fényévekkel jobb a kanadai nagyvárosban.

Montreal: Kétnyelvű város, amely a Mont Royal körül épült fel, nem kevés véráldozat révén, vélhetően a nevét is innen kapta. Néhány szép. XVIII. századi épület teszi hangulatossá a települést, melyek közül említést érdemel a Pointe-a-Calliere (Régészeti és Történeti Múzeum). Télen elviselhetetlenül hideg szelek uralkodnak a város fölött, ilyenkor a nép leköltözik a föld alá, ahol éttermek, mozik, szórakoztató létesítmények tucatjai várják őket. A bárok egy része angolos, más része franciás beállítottsága. Válasszon ki-ki kedvére!

Vancouver: A látogatók szerint minden kétséget kizáróan Kanada legszebb városa. Dombos vidék, melyet még szebbé tesz a hidak, öblök és az óceán látványa. A belvárosban egymást érik a látnivalók: a viktoriánus stílusban épült Gastown városrész felújítva várja felfedezőit, a Stanley park pedig kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál. Tengerpartján egymást érik a jobbnál-jobb „beach”-ek, a környéken kiváló kirándulóhelyek is találhatók. A természeti csodák sora a Vancouver-szigeten bálna-megfigyeléssel fokozható.

Sziklás-hegység: Az Alberta és British Columbia államok határán fekvő Sziklás-hegységet két hatalmas kiterjedésű nemzeti park próbálja magába fogadni. Ezek egyike, a Banff volt Kanada első hivatalos természetvédelmi területe, a névadó város ma az ország ma első számú nyári és téli üdülőhely. A Banff legfőbb vonzereje az idilli fekvésű, türkizkék vizű Moraine tó. A Jasper nevű másik nemzeti parkkal a Columbia Jégmező köti össze Banffot. Ez a vidék nem sokat változott a legutolsó jégkorszak óta, éppen ezért 30 gleccser is található területén. Persze a jeget el is lehet kerülni, például túrázással, termálfürdőzéssel vagy barlangmászással.

A préri: A Sziklás-hegység lábánál kezdődik Kanada szíve, a préri, amely szélesen és laposan húzódik végig Alberta, Saskatchewan és Manitoba szövetségi államok területén. A szépen megművelt mezőgazdasági területek mellett azért akad itt néhány nemzeti park is, így a Feketelábú indiánok emlékhelye Fort Macleod mellett, vagy a 3000 km2 területű Lovagló-hegyi Nemzeti Park Manitobában, amely a szabadon legelésző bölények hazája. Érdemes tudni, hogy a szárazföldi közlekedés mellett rengeteg kajak és kenu túraútvonal várja itt a turistákat. Az őslakos indiánok és bölények mellett errefelé a bevándorlók is őrzik hagyományaikat, Yorktonban például hagymakupolás templomok fogadják az idegent jelezve, hogy itt ukránok telepedtek le.

Narcisse Vadrezervátum: A manitobai Narcisse városa a kígyók kedvelőinek gyülekezőhelye. E tartományban ugyanis több mint 10.000 vörösoldalú abroncskígyó él, ráadásul a szintén itt található Manitoba-tóról az a hír járja, hogy a Loch Ness-i szörny rokonsága itt telelt át néhány évezredet. A helyiek szerint egy ilyen óriási kígyót már megölt a katonaság, és nagy titoktartás mellett éjszaka el is szállították innen. Aki nem hisz, járjon utána.

A rengeteg kitűnő gyalogtúra útvonalról elég, ha annyit megjegyzünk, akinek van 500 szabad napja, végiggyalogolhatja Kanadát keletről nyugatra, vagy akár fordítva. A legfőbb síközpontok Ontarióban, Quebecben, Albertában, illetve Whistler környékén, British Columbiában találhatók, de aki valami igazán különlegesre vágyik, menjen el az alaszkai határ közelébe, ahol akár az inuit eszkimó indiánok sajátos sportágait is gyakorolhatja. Kanadában összesen 37 nemzeti park és 129 nemzeti történeti park található, amelyek közül 12 az Unesco Világörökségek listáján is szerepel.

Ez is érdekelhet