Marseille látnivalók

marseille latnivalok

 Marseille egy régi és egy új városrészből áll.  A városközpontban jellemzően  szűk utcák és sikátorok alkotják, azonban innen kijutva már széles utcák és modern épületek találhatók. A városban ez egyik legrégebbi épület a Szent Viktor-kolostor.

Marseille templomai között különösen kiemelkedő a neobizánci stílusban épült bazilika, a Notre-Dame de la Garde székesegyház. A Palais de Longchamps érdekes kettősség helyszíne, mivel egyszerre vízvezetéki épület és múzeum is. Az Unité d’Habitationnéven  ismert akóháztömb a modern építészet egyik rendkívüli mérföldköve, az épületet a svájci származású Le Corbusier  neves építész tervezte

A világhíarű  If vára valóban börtönként volt használatos, a városi kikötő egyik szigetén építették még a 16. század elején eredetileg erdődnek,  ebben raboskodott Alexandre Dumas regénye alapján Monte Christo grófja.

 

 Marseille közelében több sziget is található, ezek a Pomegue, a Ratonneau és a Château dálffel. A városnézés alkalmával a régi kikötő bejáratának északi oldalán látható a Fort St. Jean, ezzel szemben a Fort Nicolas, a citadella valamint a régi időkből itt maradt néhány ágyúüteg. A séták alkalmával  feltétlenül érdemes  érinteni és végig sétálni a 4 km hosszú Prado-n, ez a  gyönyörű sétány a Place Castellanetól egészen a tengerpartig húzódik.

A többi nagyon szép látnivaló Marseille-ben  a városháza, az igazságügyi palota, a könyvtár, a csillagvizsgáló, a botanikus- és állatkert. Ezek mellett még a Borély-múzeum  benne különleges régiségekkel, a természetrajzi múzeum, és a képgyűjtemény, melyben nagy hírű olasz mesterek művei vannak kiállítva.

Marseilles SzállásBooking.com