Lisszabon látnivalók

Lisszabon

Portugália gyönyörű fővárosa Lisszabon, földrajzi elhelyezkedésére jellemző, hogy több dombra épült, ezért sok “miraduoro” azaz kilátó torony épült a városban. Ezekről a kilátókról gyönyörű panoráma tárul a turisták elé. Némely kilátóról valósággal kötelező megcsodálni Lisszabon látképét. Ilyen a Miradouro Santa Luzia mely az Alfama negyedben található, a Vár, és a “lift” az Elevador de Santa Justa a Baixa városrészben és a Barrio Altoban kialakított Miradouro de Sao Pedro kilátója is. A városban a meredek, régi macskaköves kis utcák, a jellegzetes villamos, a fado, és a gyönyörű, színes csempék mind elképesztően szép látványt kínálnak az ide utazóknak. Lisszabon, kontinensünkön talán a legszebb főváros, a Tejo folyótorkolatának északi részén található, nem messze az Atlanti-óceán partjától. A belváros érdekessége, hogy két hegyen és a köztük elterülő sík részen lett kialakítva.

Lisszabonban az élet színes és hangulatos, ez mindenkit magával ragad. A turisták sok szépséggel szembesülhetnek, mivel múzeumokban, történelmi látnivalókban, éttermekben, és hangulatos kávézókban bővelkedik a belváros. A hangulatos óváros történelmi épületei, a folyóparton látható gyönyörű panoráma és a város lakosainak vendégszeretete kedvezően hat az idelátogatókra. A Torre de Belém Lisszabon nevezetes jelképe, régen a Tejo folyó közepén állt, a folyó több helyen történt kiszáradása miatt már a parton áll, az őrtornyot I. Mánuel uralkodása idején építették. A Mosteiro dos Jerónimos kolostor ugyancsak I. Mánuel uralkodása idején lett építve, hálából Vasco da Gamának amiért felfedezte az Indiába vezető tengeri utat. A Padrao dos Descobrimentosemlékműve a Tejo folyó mellett magasodik. Oldalán a felfedezések korának kiemelkedő portugál személyiségei láthatóak. Az emlékmű belsejében lévő lift 52 méter magasra szállítja fel a kíváncsi turistákat.

 

A Elevador de Santa Justa egy fakabin melybe 20 ember számára van hely. A felső állomásáról letekintve igazán szép kilátás nyílik a Baixára. A Parque das Nacoes/Area da Expo Avantgárd építészet, futurista épületek, e helyen lett kialakítva az Oceanarium is, amely Európa legnagyobb különlegesen szép látványt nyújtó akváriuma. Az Alfama a város legrégebbi és legszegényebb városnegyede, amely a várhegy körül terül el. Ebben a negyedben eredetileg halászok, helyi munkások és szegények éltek. Zegzugos, szűk utcáiban, sikátoraiban érdemes barangolni, bár a magasban rengeteg szárítókötél feszül, tele frissen mosott ruhával. Az Oriente pályaudvar épülete a világ legmodernebb high-tech pályaudvarainak egyike. A Ponte Vasco da Gama a Tejo folyó fölött ível, ez Európa leghosszabb városi hídja, szép része a városnak. A Castelo de Sao Jorge az a hely ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Tejo folyóra. Eredetileg a rómaiak erődítményként használták.

A legszebb tere Lisszabonnak a Praca do Comércio. A teret I. José király lovas szobra díszíti. A Rua Augusta forgalmas sétálóutca a diadalív alatt kapcsolódik a térhez. Baixa, az alsóváros, melyet egy nagy földrengés után újjáépítettek, városrészben a jellegzetes utcák egymásra merőlegesen húzódnak. Marques de Pombal megbízására csodás, neoklasszikus épületek kerületek ide, ezek ma bankoknak és hivataloknak adnak otthont. A legforgalmasabb terek a városban a Rossio és a Praca da Figuera. A Rossio téren tartották a régi időkben a bikaviadalokat, sok éven át Lisszabon központja volt. A Barrio Altro a városban talán a legszebb negyed. Itt életek rége a prostituáltak és a bohémek. A negyedben a macskaköves, hangulatos utcák, a romos házak, a zöldségkereskedők kirakott portékái, a nagyon szép kerámiákat árusító boltocskák különleges hangulatot árasztanak. A Tejo folyó partja mentén, a belvárostól távolabb fekszik Belém városrész. Tágas, hatalmas terei, a sok-sok zöld és elegáns Mánuel stílusú épületek a látogatók kíváncsiságát felkeltik. Gyönyörű a folyóparton kialakított sétány, rajta több hangulatos terasszal tarkítva.

 

Lisszabon legszebb látnivalója a Jeromos kolostor, ami a nevezetes épületek között is egy kiemelkedő darab, építése a Placa do Impérionak az 1940-ben megrendezésre kerülő világkiállításra történt. A Torre de Belém erődítmény már 1521 óta áll a város határában. A torony Portugália egyik szimbóluma, Azulejosnak nevezik a díszítésére használt festett kerámiákat. A mórok idejében kezdték a falakat és a padlót, sőt a házfalat is díszes csempékkel kirakni. A legtöbb a kék-fehér színű csempe, a barokk korból származik. A fado egy jellegzetes lisszaboni zene, hangulata, kifejezése a vágyódást és szomorúságot jelzi. Ez a kesernyés zenei műfaj már 150 éve szól az országban. Szintén jellegzetességnek és érdekességnek számít a helyi villamos, a 28-as villamos az egész várost körbejárja, elhalad még a legmeredekebb, rejtett zegzugos macskaköves utcácskákon is. A városlátogatók közül többen vannak akik ha csak egy megállóra is, de felszállnak rá, pedig az majdnem mindig tömve van utasokkal.