Helsinki látnivalók

Helsinki

Helsinki a mondás szerint a „Balti-tenger-leánya” Finnország gyönyörű fővárosa. Az európai kontinens legészakabban levő fővárosa. Finnország híres a természeti szépségéről és a félelmetesen nyugodt tájairól. Az országban rengeteg tó és erdő borította táj található. Helsinki az ország kapuja is, valóságos nemzetközi átjáró a mélyebben és az északra levő tájak felé. Helsinki teljes és hű tükrözője a finn kultúrának. A Sarkkörön lehet találkozni a Mikulással és meghódítható a Kemi hóból-jégből épített vára.  Elképesztően szép látvány a sarki fény jelensége, a szerencsés turista a sárgás-zöldes színek mellett némi vörös fényt is észlelhet, ami nagyon ritka. Élvezetes szórakozás benevezni egy haski vagy rénszarvas szánhúzó túrára.

Helsinki

Nagyon híres és sok látogatót vonz a márciusban  Inariban megrendezésre kerülő rénszarvaskirály futam, a győztest megkoronázzák.  Tampere Neo-gótikus evangélikus temploma a múlt században épült, névadója és alapítója II. Sándor cár, oltárképét Alekszander Saltin híres festő készítette el.  Nagyon szépen cizellált és dekorált a templom kívül-belül. A Sibelius emlékmű Helsinki egyik leg figyelemre méltóbb emlékműve. A finn zeneszerzőnek, Jean Sibeliusnak az emlékére állították.  A Sofiankatu utca három szakaszból áll, három különböző korszak stílusában. Érdekességem hogy az utca fűtött, ezért egész évben jégmentes – ennyi praktikum bújik meg itt a kövek alatt.  Az utca eleje a múlt századot idézi, nagyon érdekes a burkolata mert hézagosan, kerek kövekkel borított, nem helyeztek el itt semmit, még világítása sincs. A második szakasz az előző századvéget jeleníti meg. Itt már látható  utcai kút, tűzcsap, gázvilágítás és ezen a részen a burkolat téglalapból van. Az utca vége pedig a század harmincas éveit idézi, ezért itt már van telefonfülke a járdán és elektromos a világítás is. Nyáron az utcába korhű padokat helyeznek kis, melyeken szívesen üldögélnek az emberek.

Helsinki

Az Amos Anderson Múzeum az egyik legnagyobb magán művészeti gyűjtemény országosan, elhelyezkedése a gyűjtő házának felső emeletén van, ma itt látható a modern finn képzőművészet egyik legjelentősebb múzeuma. A turisták számára is nagyon kedvelt Helsinki  legendás piactere, melyben akkora a nyüzsgés mint egy méhkasban.  Helsinki legismertebb látnivalója a Temppeliaukio templom, egy valóságos barlangegyház.  A hatalmas sziklatömbbe úgy robbantották be a templomi teret, ezután üveg és réz alkotóelemekből álló lapos kupolával fedték le. Falait igen szép sziklás, rózsaszín-szürke gránit alkotja.

Helsinki

A kupola és a templom belső tere is nagyon látványosát, az egésznek az üveg és a rézlemezek csavarodása magasabb térhatást nyújt. Ma is működő templom. A templom nem rendelkezik haranggal, de az akusztikája fantasztikus, időnként koncerteknek is helyet ad. Uspenski Székesegyház Helsinkiben a  Nyugat-Európa legnagyobb ortodox temploma. A benne látható szobrok és ikonok, valamint az arany hagymakupola is az orosz hatást kelti. A finn Ortodox egyház legfőbb temploma ez, érdekessége, hogy a szárazfölddel két kis híd köti össze,  Katajanokka kis földnyelven lévő magaslatra építették. Seurasaari Szabadtéri Múzeuma város csodálatos szabadtéri múzeuma, egy gyönyörű zöld szigeten  helyezkedik el, csupán néhány kilométerre a fővárostól.

Helsinki

A múzeumban 86 régi, eredeti építésű vagy autentikus ház, templom, gazdasági épület mutatja meg a régi, hagyományos finn falusi életet. Helsinki partjai előtt, öt egymással összeköttetésben lévő szigeten kialakított erődrendszer található melyen áll a Viapori tengeri erődítmény. Az erődrendszerben még most is sok partvédelmi üteg található, a valaha pusztító fegyverek ma múzeumi tárgyak. Az erődbe a belépés ingyenes. Hellsinkiből hajókiránduláson lehet részt venni a Susisaari sziget délkeleti csücskén levő múzeum tengeralattjáróhoz, ez  Suomenlinna legérdekesebb és igen kedvelt látnivalója. Mivel a párizsi béke megtiltotta Finnországnak katonai tengeralattjáró használatát, ezért száraz dokkba helyezték és múzeumot alakítottak ki benne. Helsinki egyik legérdekesebb látnivalója, hadiépítészeti örökség az UNESCO világörökség része. Suomenlinna jelentése „finn vár”.  Ez a terület ma Helsinki egy külön városrésze, melyhez az egykori erőd öt szigetén kívül még három tartozik.

Helsinki SzállásBooking.com