Siracusa látnivalók

Siracusa látnivalók

Siracusa városát a korábbi évszázadokban  két nagyobb földrengés pusztította el. A 17. századi romba dőlés örökös változást idézett elő a város arculatában és az egész Val di Noto nevet viselő földrajzi régióban. Az elpusztult városok a szicíliai barokk stílusban épültek újjá,  ez Dél-Olaszország a  legjellemzőbb művészeti vonás.

Ma 125 000 fő lakosa van Siracusának. A turistákat a sok szép látványosság és a nevezetes történelmi helyszín vonzza ide, köztük a neves Dionüsziosz füle,mely egy nagyon  érdekes barlang.

Siracusa látnivalók

Ókori emlékek sorában igen jelentős az Apollón temploma, érdekessége, hogy a bizánci idők alatt keresztény templomként, az arab uralom alatt viszont mecsetként használták. Az Arethusza szökőkútja  Ortygia szigetén található. A legenda úgy tartja, hogy Arethusa nimfa, aki Alpheusz elől menekült, itt talált menedékre.  A városban látható színház, melynek caveája  a leghatalmasabb azok között amit az ókori görögök valaha is építettek.  A színház 67 sorból áll, 9 része van, és 8 folyosója. Az épületnek a színtéréből és a zsöllye kis része maradt meg.  A színház mellett található a latomìe, a kőfejtő.  A római amfiteátrumot különös módon részben a sziklás talajba vájták.  A színtér közepén egy téglalap alakú mély részlet látható, melyben a díszlet gépezetei voltak elhelyezve.

Az Arkhimédész sírköve melyet két dór oszlop díszít a Groticelli nekropoliszban található.

Siracusa

A mitológiából is ismert Kr.e. a hatodik században épült  olümpiai Zeusz temploma a várostól három kilométerre található.  Nagyon jó alkalom a megtekintése egy kirándulás szervezésében.

Siracusa városában számtalan különböző igen korai századból fennmaradt szebbnél-szebb templom és katedrális található.

Santa Lucia bazilikája az alatta húzódó katakombákkal egy bizánci korból fennmaradt templom, mely a hagyomány szerint 303-ban, Szent Lúcia mártíromságának helyszínén épült  a 15.-16. században. Ami még látható belőle az a kapuzat három, félkör alakú apszissal.