Lillafüred látnivalók

lilafüred

A Lillafüredi nem természetes képződményű vízesés Magyarország legnagyobb kiterjedésű vízesése, ezt a Palota-szálló építésekor hozták létre. A víz húsz méter magasságból zúdul a mélybe. Télen, amikor a vízesés befagy mesebeli látvány tárul a szemlélődő elé.

Palotaszálló építésének ötlete gróf Bethlen Andrástól származik, miután az első látogatásra elbűvölte az itteni táj szépsége. A híres szálloda végül gróf Bethlen István kormányzósága alatt, Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban lett megépítve.

A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején  tagolt teraszos sétány-rendszert hoztak létre. Ezen a helyen látható az Anna – mésztufa barlang, a József Attila-szobor, és az ország legmagasabbról zúduló vízesése, és  István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet  a Szinva és Garadna patakok határolják, fölötte a szálló helyezkedik el, lent egy kőhídon át Hámor falu található.

Lillafüreden az erdei kisvasút elsősorban teherszállítási céllal épült. ma már turisztikai célokra használják.  A Lillafüreden a hegyek belseje barlangokat rejt, amelyek bárki megcsodálhat. Ezen a területen három barlang látogatható, mindegyikének van valami jellegzetessége.  Az Anna –mésztufa barlang belső falai világ viszonylatban is ritkaság számba menő növényi mintákat őriznek.

Az István-barlang a három közül a legnagyobb cseppkőbarlang, benne Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem rendkívüli látványosság.  A Szeleta – barlangban a feltárásakor több százezer éves pattintott kőeszközöket találtak, melyek készítőit a barlangról Szeleta-kultúrának nevezte el.

A Hámori-tó a Garadna völgyében egy kedvelt kiránduló hely. A tavon nyáron csónakázásra és vízi biciklizésre van lehetőség.  Partján a Neptun Búvárklub működik.

Herman Ottó-emlékház – Lillafüreden a korábban Alsóhámor nevű, Pele-lak üdülőjében lett létrehozva, a hely ma emlékház.