Portugália Nevezetességek: főbb látnivalók Portugáliában

Portugália, az Ibériai-félsziget nekünk túlsó végén található ország még nem tartozik a magyarok által igazán felkapott helyek közé, de talán ez lesz a következő divatos célpont Olaszország, Görögország és Spanyolország után. Megéri a fáradságot a hosszú út, akármilyen járművet is választunk. Itt élnek ugyanis Európa talán legkedvesebb emberei, gyönyörű katedrálisaik, kék-fehér csempével burkolt házaik, szőlőik és az Atlanti-óceán között.

Portugáliában elképesztően változatos tájakkal, építészeti remekművekkel, és eltérő szokásokkal találkozhatunk. Portugália kontinensen fekvő részét a Tejo folyó osztja északi (hegyvidék), és déli részre (Portugál-alföld, délkeleten dombvidék). Turisták milliói keresik fel a déli partvidéket, amely a világ egyik legszebb tengerpartja, ahol a napsütéses órák száma 3000 évente. A történelmi hangulatú, folyton nyüzsgő főváros Lisszabon, amelyet a lankás dombokon elszórtan növő citrom-, narancs, és olajfaligetek öveznek.

Lisszabon

Lisszabon kontinensünk egyik legszebb fővárosa, színes és hangulatos, történelmi látnivalókban és múzeumokban, valamint kitűnő kis éttermekben, kávéházakban és üzletekben gazdag. Az óváros több száz éves házai, a Tejo folyó partján szemünk elé táruló panoráma, a dombról letekintő, robosztus Szent György vár, a kivilágított sugárutak és terek, és az örökvidám helyiek teszik oly vonzóvá ezt a várost. Az óváros Baixa- és Chiado negyedei hangulatos eredeti állapotban megmaradt kanyargós, macskaköves utcáikkal, csempés falú házaikkal, hangulatos kis fado éttermeikkel, és kitűnő üzleteikkel felejthetetlen élményt nyújtanak.

Lisszabon

Sintra

Sintra Lisszabontól északnyugati irányban helyezkedik el. Sok palotája és romja közül kiemelkedően szép a Palácio Nacional de Sintra, és a gótikus stílusban Palácio National de Pena. A városon kívül található a híres Monserrate kert és a Convento dos Capuchos.

Sintra

Évora

Évora Portugália legszebb építészeti emlékeit rejti magában. Központjában található a Pracado és a Sé Katedrális, a festőien szép római katolikus templom és az Igreja de Sao Francisco kápolna.
Lagos az ország legnépszerűbb üdülőhelye. Itt a napon és a homok kívül találunk azért múzeumokat is, hogy a tengerparti nyaralásnál sem feledkezzünk meg a kultúráról.

Évora

Sagres

Sagres, ez a kis halászfalu lenyűgöző, szélfújta sziklákon nyugszik Portugália dél-nyugati részén. A falu szomszédos Lagossal, és ez azt jelenti, hogy nem teljesen mentes a turistáktól, bár a kikötő még mindig a csónaképítés és a rákászat központja. Az a legenda járja, hogy Tengerész Henrik itt alakította meg tengerészeti szakértőkből álló tudós csapatát, és támogatta a felfedezőket, akik később megalapították a Portugál birodalmat. A közelben sok a strand, és itt található a kopár, trónusra emlékeztető vidék, a Cabo de Sao Vicente, Európa dél-nyugati pontja. A magánházak szobái vagy a jól felszerelt kempingek a legkevésbé költséges szállások. Sagres kb. 30 km-re van Lagostól nyugatra, és buszjáratok kötik össze a két települést. Kevésbé rendszeres a közvetlen kapcsolat Évora és Lisszabon között.

Sagres