Fontos tudnivalók a nyaralás előtt

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mediterrán térségek a nyaralás szempontjából. A turisták azért is kedvelik ezeket a helyszíneket, mert rengeteg izgalmat ígérnek a csodálatos tájak és a tengerpart, ráadásul nem is kell olyan sokat utazni ahhoz, hogy egy-egy pompás mediterrán várost megismerjünk és bebarangoljunk. Az utazási cél szempontjából fontos azt mérlegelni, hogy baráti társasággal vagy családdal indulunk-e útnak és vannak-e gyermekeink, hiszen nem mindegy, hogy hol szállunk majd meg, milyen lesz az idő, milyenek a kikapcsolódási lehetőségek. Érdemes az utazás előtt tájékozódni a helyi szokásokról, az étkezési lehetőségekről és a közlekedésről is.

Ne feledkezzünk meg az egészségünkről sem, hiszen előfordulhatnak olyan védőoltások, amiket egy-egy adott országba látogatva kötelező beadatnunk, valamint a táplálkozásra is oda kell figyelni, hogy elkerüljük az esetleges járványokat vagy fertőzéseket.

Ha a mediterrán térséget választjuk, akkor ott gyakori a Hepatits A és B vírus okozta fertőzés illetve a hastífusz nevű megbetegedés, azonban érdemes megemlíteni, hogy ezek kialakulása védőoltással megelőzhető.

Az étkezési szokások is eltérőek a megszokottól egy-egy idegen városban. Előfordulhatnak nem megfelelően kezelt vagy félig átsült ételek, illetve gyakoriak a nyers húsok is. Kórokozókat találhatunk gyümölcsökön, zöldségeken is, és fontos tudni, hogy idegen országban csakis palackozott vizet szabad vásárolni, mert a csapvíz tartalmazhat kórokozókat, amelyek ha megfertőznek minket, akkor gyakran alakulhatnak ki járványos megbetegedések.
Ha mégis beütött a baj, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ezért mindig legyen nálunk a TAJ kártyánk ha elutazunk.

Hasmenés esetén ügyeljünk a fokozott higiéniára, figyeljünk oda az étkezésre és fogyasszunk rengeteg folyadékot (palackozott vizet). A fokozott folyadékpótlás gyermekek esetében még fontosabb, hiszen ők könnyebben kiszáradnak a felnőtteknél.

A mediterrán országokban rengeteg különleges ételt tudunk megízlelni, és finom koktélokat lehet megkóstolni, azonban érdemes tudni, hogy a Hepatitis A fertőzés leggyakrabban mosatlan zöldségekkel és gyümölcsökkel kerül be az emberi szervezetbe. Ha megmossák a felhasználásra kerülő alapanyagokat, akkor azokat is csapvízzel tisztítják, tehát még mindig ott van a fertőződés lehetősége.

További veszélyforrás még a fagylalt, a jégkocka és a kagyló is. Ahhoz, hogy elkerüljük a fertőződést, utazás előtt legalább két héttel be kell adatni a védőoltást, ami közel 100%-os védelmet nyújt a vírusfertőzés ellen.

A hastífusz a rossz higiénés körülmények miatt tud hatalmas járványokat kialakítani. A vírus széklettel, szennyezett étellel és itallal terjed, azonban ettől sem kell tartani, mert ha utazás előtt két héten belül beadatjuk a védőoltást, akkor három éven keresztül védettek leszünk a kórokozóval szemben.

Könnyen érhet minket sérülés is a nyaralás során, ezért fontos, hogy a házipatika úgy legyen összeállítva, hogy bármi gond adódjék, azonnal tudjuk kezelni a helyzetet. Amiket magunkkal viszünk, az legyen a kézitáskánkban, hogy azonnal a rendelkezésünkre álljanak, ne kelljen keresgélni a csomagok között. Legyen nálunk kötszer, ragtapasz, bőrfertőtlenítő oldat, lázmérő, fájdalom és lázcsillapító, hányás és hasmenés csillapító. Ne felejtsük otthon a rendszeresen szedett gyógyszereinket sem. A fokozott UV sugárzás miatt ügyeljünk bőrünk védelmére, és magas faktorszámú naptejjel kenjünk be magunkat, elkerülve ezzel a napégés okozta kellemetlenségeket.

Ne felejtsünk el tehát az utazás előtt megfelelően tájékozódni, a védőoltások beadatni, hiszen akkor nem kell szoronganunk egy-egy étel megkóstolását követően és gondtalanul jól érezhetjük magunkat. Ha pedig mégis akármilyen tünetet észlelünk magunkon, ne restelljünk orvoshoz fordulni és vigyük magunkkal mindenhová a TAJ kártyánkat, személyazonosító okmányainkat a gondtalan ellátás érdekében!