Játékok rossz idő esetére – Nem csak gyerekeknek

Hogyan foglaljuk le a kicsiket, ha nincs lehetőség a játszótéren szaladgálni?

Az első néhány évben nehéz tartani a lépést a gyerekek fejlődésével, hiszen napról napra alakulnak, tanulnak, cseperednek. Ahogy egyre több mindent tudnak egyedül is megoldani, és ahogy saját maguk kifejezését is lassanként felfedezik, úgy lesz egyre egyszerűbb dolgunk az elfoglalásukkal. Azt viszont talán egy szülőnek sem kell bemutatni, hogy mennyi energiával rendelkeznek ezek az apróságok, amikor az ébren töltött óráikról van szó. Ha nincs lehetőség a szabadban levezetni ezeket, akkor otthon kell megoldást találnunk.

Amíg az első két évben főleg arról van szó, hogy kicsik hogyan reagálnak a világra, mennyire élvezik, hogy megtanulnak járni, hogy hintázás közben szellő éri őket, vagy esetleg milyen örömet képes nekik okozni, hogy a párakapu rájuk permetezi a vizet.

Kicsit később, az ovis kor elején más több lehetőségünk van, ha szeretnénk lekötni őket, hiszen lassanként partnerré válnak a játékokban. Fokozatosan egyre jobban érdeklik őket a kreatívabb elfoglaltságok is, bár ilyenkor többnyire zsírkréta pacák és filctoll firkák világát élik még. A színes gyurmából is többnyire csak összemosódó massza készül, ez viszont nagyon lelkesen.

Játék egy óvodással

Ebben a korban, ahogy az előbbiekben is írtuk, már egyre több mindenre fogékonyak, egyre többet beszélgethetünk velük, ami az egyik legjobb élmény, hiszen ebben a korban elképesztő beszélőkéje van a gyerekeknek. Ezzel persze egy egész napot nem vészelhetünk át a lakásban, érdemes előkészíteni a fakockákat, de akár egy bújócska is jó választás lehet. Az online nyerőgépek gyümölcseire hajazó memóriajátékok is szórakoztatóak, csak persze kisebb nyereményt hoznak, ennek ellenére ezt akár az egész család játszhatja együtt is.

Az iskola előtti évvel bezárólag, a nagyobb ovisokkal, ha a lakásba kényszerülünk, akkor a kertészkedés helyett a növények átültetése is érdekes közös elfoglaltság lehet. Ha kevesebb földre és sárra vagyunk hitelesítve, ebben a korban már a társasjátékok bizonyos típusai, egyes kártyajátékok is lefoglalják őket akár hosszabb távon is. A kreatív programok is jó megoldást jelentenek, hiszen sokat ügyesedve színeznek, esetenként már a vonalon belül is, de a ragasztós-kivágós montázsok készítése is izgalmas program, ezzel ugyanis tovább ügyesednek. A közös éneklések, mondókázások is élvezetesek és szórakoztatóak, próbáljuk meg az egész családot bevonni, garantált a felhőtlen vidámság.

Beltéri játékok egy iskolással

Ahogy az előbbiekben is leírtuk egyre több lehetőségünk van a különféle játékok terén, a már felsorolt társasjáték, memóriajáték, barkochba, és persze elmaradhatatlanul a beszélgetés. Kétségtelenül lenyűgöző ebben a korban is a gyerekek gondolatmenete, a legváratlanabb pillanatokban képesek olyan szöveggel előállni, hogy legszívesebben azonnal feljegyeznénk szavaikat. Éppen ezért is jó elfoglaltság lehet a szójáték, illetve például az olyan játszva tanulós alternatíva, mint az ország-város. Ebben a korban már számukra is kicsit világosabb a sakk lényege, így egyszerűbb játszmákat folytathatunk, de ha ennél kicsit könnyedebb programot szeretnénk, amibe a család többi tagját is be lehet vonni, akkor a kirakós ideális lehet, hiszen mindenki részt tud venni benne. Ha többen vagyunk, alkossunk csapatokat, és játszunk egyszerű kvízeket, de akár a sütés vagy főzés is jó, nem mellesleg hasznos program lehet, ha a kukták segítségét is igénybe vesszük. Ebben a korban a szerepjátékok is különösen fontosak, így akár boltosat, akár galaktikus lovagosat játszunk, biztos a siker. És végül egy örök klasszikus, hidegebb napokra nincs is jobb bekuckózni, különösen, ha egy saját magunk által épített bunkerről van szó!