Leander metszése

Számos bevált praktika van, amellyel a leander hosszú évekig a kertünk és teraszunk dísze maradhat. Az egészséges fejlődéséhez metszésre van szükség. Jó tudni, hogy ez nem csak ősszel, hanem tavasszal is elvégezhető, viszont a metszés időpontja a virágzását befolyásolja.

A leander (Nerium oleander) a dézsás növények azon típusa, amelynek tartásával legalább egyszer biztosan megpróbálkozott a legtöbb kerttulajdonos. Sokan a többedik kísérlet után fordultak el e népszerű növénytől, pedig a bevált praktikák segítségével könnyen megoldható a gondozása, még az átteleltetés is sikeres lehet megfelelő tárolóhely hiányában is.

A leander metszése mélyebb kertészeti szakismeret nélkül is elvégezhető. Annyit mindenképp érdemes tudni, hogy az ősz és a tavasz is alkalmas rá, de az utóbbi esetében valószínű, hogy abban az évben nem, vagy csak mérsékelten fog virágot hozni, de cserében üde zöld egészséges hajtásokkal örvendeztet meg az egész szezon alatt. Ez a probléma az erőteljes metszés esetében is felmerül. Az erőteljes metszésre általában akkor kerül sor, ha az idősebb növényünk kevés új hajtást hoz. Az úgynevezett fiatalító metszés technikája az, hogy ágról ágra haladva, egyenként legalább feléig visszavágjuk az ágakat.

Nyáron csak apróbb metszéseket végezzünk el – az elnyílt virágokat és a beteg hajtásokat vágjuk le – , ezzel  biztosíthatjuk a folyamatos virágzását.